Livet 💜 · Recept

Äppelcidervinäger för årsbehovet 🍎🍎🍎

Sedan flera år tillbaka brukar jag göra min egen äppelcidervinäger,

Och har testat lite olika tillvägagångssätt. De enklast är att ta en de av råmusten när man har pressat äppelmust. Då slipper man silningen. Men de finns fler sätt.

Apple scrap-metoden. Det är ett recept att använda när du tar hand om skruttar och skal vid till exempel äppelmoskokning eller när du gör äppelringar. Det vill säga, du tar hand om det som man annars kanske kastar eller komposterar.

Klyftmetoden- liknande sätt fast då klyftar hela äpplet och lägger i sockerlag.

Jag gör äppelcider i två ”moment”

Moment 1

Skölj äpplena och ta bort skadade delar eller fula äpplen. Klyfta äpplena eller ta ”skräpet” och fyll en burk. Koka upp sockerlag, 3 dl socker till 3 liter vatten. Du kan också använda honung om du önskar. Häll på avsvalnad sockerlag så att det täcker äpplena. Det kan vara bra att ha någon tyngd att hålla ner äpplena, till exempel en mindre glasburk eller en liten vattenfylld påse, annars är det risk att äpplena möglar. Täck burken med ett tygstycke, för att förhindra att småflugor kommer in i burken. Syret ska kunna komma ut, så stäng inte burken med lock.

Låt stå i minst två veckor.

Moment 2

När det har gått cirka 2 veckor är det dags för nästa steg. Sila av äpplena, du kan pressa lite med en trägaffel för att få så mycket vätska som möjligt.

Häll tillbaka vätskan i burken som nu ska stå i cirka 2 månader. Om du vill kan du hälla i en liten skvätt ofiltrerad äppelcidervinäger som sätter igång processen snabbt. En annan variant är att lägga i en vinägermamma. Det går också låta den stå som den är och låta tiden ha sin gång.

En vinägermamma sätter fart på processen snabbare. Det är som en liten geléklump som bildas i vinägern.

 • Första gången jag gjorde äppelcidervinäger, så använde jag ofiltrerad äppelcidervinäger, och fick fram en liten vinägermamma. Hon sparas nu från gång till gång i en burk i kylskåpet.
 • Det är alltid svårt att veta i förväg hur mycket man ska göra för ett årsbehov- men jag tänker så här. Kanske de inte blir lila mycket äpple nästa år?? Så alltid bättre att göra lite mer…. i år blir det 9 liter äppelcidervinäger. Vi äter mycket sallad- så går en stor del till vinegretter. Men vi gör även vinägershots för att bli av med bananflugor. Ett litet glas med äppelcidervinäger, en droppe diskmedel och en liten del honung. Bananflugorna älskar det och det gör snabb skillnad.
 • Annonser

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s