Livet 💜 · Recept

Kombucha- en modern dryck med flera tusen år i flaskan.

Vi brygger Kombucha varje vecka här hemma och har gjort det sen i julas, när jag fick min första svamp av min bror och svägerska i julklapp. Kombucha är ett fermenterat te som jäser med hjälp av en jästsvamp. Resultatet blir en friskt syrlig kolsyrad dryck som just nu finns på allas läppar, och 2017 kom det in på nyordslistan.

Nyligen släppte Soki Choi en bok om Kimchi och Kombucha, som har gett de ytterligare en uppsving.

Det finns flera olika sätt att brygga kombucha. Vi använder oss av svart te, då vi har fått höra att det ska vara de som ger mest hälsosamma effekter. Eftersom jag har atros i ryggen, så vill jag självklart ha de som sägs vara de bästa. Man kan fermentera kombuchan både 1, 2 och 3 gånger. Men så här gör VI kombucha.

Du behöver: vatten, te, strösocker, startvätska, scooby-svampen, glasburk (3-4 liter)

Koka upp 1,5 liter vatten och häll upp det i glasburken.

Rör ner 2,5 dl strösocker och lägg i tepåsen. Vi använder oss av ett svart ekologiskt te om vi köper i lösvikt. Vi packar de sedan själva i tepåsar med 2 msk i varje. På så sätt slipper vi sila av teflingorna, och sparar disk.

Låt dra 30 minuter under lock och plocka sedan upp tepåsen.

Tillsätt ytterligare 1,5 liter vatten.

Låt svalna övertäckt med tunn handduk eller silduk. Det är viktigt att vätskan svalnar helt, annars dör svampen i den varma vätskan.

När vätskan är rumstempererad tillsätter man 3 dl kombucha från första satsen (startvätska) och lägger sen försiktigt svampen på toppen av vätskan.

Täck med handduk och gummiband. Låt stå 7-10 dagar i rumstemperatur.

Förbered en ny sats som hinner svalna före buteljering så att svampen kan flyttas över till den när den färdiga vätskan fyllas i flaskorna. Se till att spara 3 dl vätska till den nya satsen tillsammans med svampen.

Nu kan man välja om man vill smaksätta kombuchan. Den kan dels smaksättas direkt i flaskan, som vi gör i filmen med tex äppelmust eller druvsaft. Men man kan även smaksätta med färska eller frusta bär. Mosa dom gärna lite för att safterna ska blanda sig med drycken. Jag förklarar nu hur man smaksätter direkt i flaskan. Längre ner skriver jag hur man smaksätter med färska bär/frukt.

Se till att flaskorna är väl rengjorda och sila sen över kombuchan med sil och tratt. Smaksätt med tex äppelmust och sätt på korken.

Låt stå i rumstemperatur 1-3 dagar så att drycken blir ordentligt kolsyrad. Jag brukar provpysa flaskorna för att se mkt kolsyra det är och hålla koll så inte flaskorna får övertryck och riskerar att explodera. Ibland kan det bildas små fällningar överst i flaskan, men det gör inget. Det är bara att sila kombuchan innan den dricks.

Förvara drycken i kylen upp till en månad.

Smaksatt kombucha

Gör kombuchan precis som vanligt fram till steg 9.

Förbered en ny sats 2 som hinner svalna före buteljeringen så att svampen kan flyttas över till den. Se till att spara 3 dl vätska till den nya satsen tillsammans med svampen.

Blanda den fermenterade kombuchan (utan svamp) med cirka 200 g rumstempererad och mosad frukt eller bär i en stor glasburk.

Täck med silduk och gummiband. Låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar.

Sila och häll på flaskor, lämna cirka 5 cm luft i flaskhalsen.

Låt flaskorna stå i rumstemperatur cirka 1-3 dagar för att kolsyras helt. Provpys!

Ställ i kyl för att avstanna jäsningen. Förvara i kylen upp till 1 månad.

Det är så roligt att experimentera med denna dryck som har druckit i Asien i tusentals år. Den är fylld av nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. De som har druckit kombucha under många år säger sig ha fått finare hy, minskning av smärtor i leder och kropp, ökad energi och förbättrad sömn. B-vitaminerna ser till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska, och antioxidanterna anses höja immunförsvaret. Då jag har haft problem med atros de senaste åren så ville jag gärna testa och se om de gjorde någon skillnad på mig. Då jag under samma tid började med lasermassage och daglig träning (korta pass på crosstrainer på morgonen) så kan jag inte säga vilket som har gjort störst skillnad för mig. Men jag behöver knappt ta några värktabletter alls längre och de betyder mycket för mig.

Länk till youtube-film om hur du brygger Kombucha

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s