Livet 💜

Krydda till livet- blir lätt en självklarhet

anise aroma art bazaar

Egna kryddblandningar är så enkelt att göra, och de börjar kännas mer och mer som en självklarhet. Vi slipper betala för extra socker, förtjockningsmedel, E-ämnen och andra saker som man inte ens vill tänka på. En annan fördel är att det är helt enkelt billigare! Det tycker jag är kanonbra orsaker till att faktiskt göra sina egna kryddblandningar. Har man tillgång till egna kryddor och pulver så är det ju de allra bästa, men annars kan man köpa kryddor och göra sina egna mixer.

Italiensk Salladskrydda

  • 3 msk Basilika (Torkad)
  • 3 msk Oregano (Torkad)
  • 3 msk Persilja (Torkad)
  • 1 msk Vitlökspulver
  • 1 msk Lökpulver
  • 1 tsk Timjan (Torkad)
  • 1 krm Svartpeppar (malen)
  • 1 krm Chiliflakes

Blanda bara allt i en matberedare eller mortla dom för hand och du har nu en hemlagad italiensk kryddblandning.

Taco Krydda

  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar

Blanda allt med en sked Använd 1-2 msk av denna kryddblandning till 500 gram köttfärs.

Grillkrydda

  • 3 msk mald svartpeppar
  • 3 msk paprikapulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk spiskummin
  • ½ msk cayennepeppar
  • ½ msk muskot

Kycklingkrydda

  • 2 msk salvia, torkad
  • 1½ msk torkad timjan
  • 1 msk mejram
  • ½ msk torkad rosmarin
  • ½ msk muskot
  • ½ msk mald svartpeppar

Viltkrydda

  • 2 msk torkad rosmarin
  • 1 msk korianderfrön
  • ½ msk mald svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk enbär

Mortla enbäret lätt och blanda med resten av kryddorna.

Pepparkakskrydda

  • 3 msk malen kanel
  • 2 tsk mald muskot
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kryddpeppar

Till denna kryddblandning odlar vi inget själva, men vi använder ganska mycket pepparkakskrydda, både till de klassiska pepparkaksbaket, men även till pepparkakskladdkakan. Vi slipper nu köpa dessa små påsarna och mycket av dessa kryddorna finns redan i vårt kryddskåp.

Små tips att tänka på när man arbetar med kryddor 🌶

Gör så stor kryddmix som du beräknar använda närmaste 4–6 månader. Efter det tappar kryddorna lätt sting, smak och färg. Dåliga – det vill säga otjänliga blir kryddor nästan aldrig.

Använd gärna handskar om man ska göra mycket, chili och vitlök kliar och svider rejält i ögonen om man skulle råka gnugga sig.

Tänk på att kryddorna ska stå mörkt, torrt och inte alltför varmt. Förvara gärna därför i små plåtburkar.

Om du använder hela korn och fröer kan du mala i en kryddkvarn. Antingen direkt eller i samband med matlagningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s