Livet 💜

Maträddarna- hur ska vi minska matsvinnet ?!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart

variety of fruits
Imorse såg jag på första avsnittet av Maträddarna på SVT-play, som hade sin premiär igår.  I serien som är en ny satsning på att minska matsvinnet utreder programledarna
Anne Lundberg och Paul Svensson hur vi kan minska matsvinnet genom att besöka bönder, butiker och konsumenter. Kolla gärna in den- ger många tankar om vad man som konsument kan göra. Jag kommer lätt kolla nästa torsdag oxå.

Vi slänger alldeles för mycket mat och det är något vi måste ändra på! Var tredje matkasse som vi köper slängs. 1,3 miljoner ton mat slängs i  soporna i Sverige 2016, vilket motsvarar 129 kilo matavfall/person enligt Naturvårdsverket. Nu är det dags att ta tag i problemet ordentligt!

Många skyller på varandra- men om varje led gör en liten grej så blir det stor skillnad i långa loppet. Här finns några tips på hur man kan minska matsvinnet, och samtidigt spara pengar.

  • När ni väljer ekologiska råvaror kan ni gott behålla skalet på. Det är i skalet som smaken och nyttigheter i maten sitter. Och du minskar dessutom ditt matsvinn.
  • Planera maten du ska äta i veckan, undvik impulshandling- det gör att det hamnar mer i din kundkorg, som kanske ändå inte äts upp.
  • Koka egen buljong på skruttiga grönsaker och benrenster från tex grillade kycklingen.
  • Frys in mat som inte går åt. Märk upp med datum och innehåll.
  • När det är dags att frosta a frysen- börja planera i god tid så du inte slänger maten. Jag planerar drygt 1 månad innan jag ska frosta av frysen- så vi äter ur för att inget ska gå till spillo.
  • Gör plockmat av resterna- eller gör om de till en ny maträtt. Köttfärs, majs och lök från fredagens tacokväll kan bli både till köttfärsås eller en god paj några dagar senare.
  • Fruktsallad på skrumpen frukt. Hinner man inte äta upp allt- släng de de i frysen- så har man en färdig smootihe-bas.

Vill man göra något för att minska matsvinnet så kan man välja att handla via Matsmart. På Matsmart tar man hand om mat som annars skulle slängas- det handlar ofta om överproduktion, förpackningsbyte, säsongsvaror eller kort/passerat bästföredatum. Du kan fynda varor för 20-90% rabatt och samtidigt göra något för miljön.
Just nu har de gratis frakt om man handlar för 500kr. Så prata med grannen, arbetskollegan eller brorsan så kan ni sambeställa.

Några tips som de har just nu:
Hel låda proteinpudding (12 förpackningar) 29kr (-89% rabatt)
Musliknäcke 2 för 10kr (-71% rabatt)
Daim 3 för 10kr (-67% rabatt)

Passa på innan de tar slut!

matsmart

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s