Livet 💜

En hĂ„llbarare jul đŸ€

Varje Är lÀser man hur julhandlen slÄr rekord efter rekord. Behöver vi verkligen mer och mer hela tiden??

Förra Ă„ret landande julhandlen pĂ„ skrĂ€mmande 78 miljarder
. Vem vet var den hamnar i Ă„r. Black FRIDAY slog nya rekord och nu Ă€r vi inne i december och de shoppas som aldrig förr….

Jag vill börja med att sĂ€ga att jag ÄLSKAR julen. Alla dofter, ljud, pyssel, mat… Allt som Ă€r förknippat med julen Ă€r underbart. Det Ă€r en tid man spenderar med vĂ€nner och familj. MĂ„nga Ă€r vĂ€ldigt givmilda vilket brukar synas i julhandeln. Rekord brukar det bli varje Ă„r, i alla fall kĂ€nns det sĂ„. I Ă„r spĂ„r HUI (Handelns utredningsinstitut) att vi svenskar kommer att julhandla för nĂ€stan 80 miljarder kronor. ÅTTIO MILJARDER KRONOR. Det Ă€r alltsĂ„ nĂ€rmare 8000 kronor per svensk, alla inkluderade- bĂ„de bebisar och pensionĂ€rer.  Jag Ă€r inte emot julklappar, god mat och att unna sig saker till jul men alltsĂ„ 8000 kr per person? I snitt?! Det innebĂ€r att vĂ„r familj pĂ„ 3 personer skulle lĂ€gga 24000kr jul. Det finns ju inte pĂ„ vĂ€rldskartan.

Hur gör man dÄ för at fira en mer hÄllbar jul? Utan att förstörs julstÀmningen?

1. Köp nÀrproducerat

Föredrar du ett traditionellt julbord med köttbullar, julskinka och prinskorv? VĂ€lj nĂ€rproducerat i den utstrĂ€ckning det gĂ„r. Reko Ringarna ha de mesta man behöver i matvĂ€g och dĂ„ stöttar man de lokala bönderna. Se ocksĂ„ till att handla rĂ€tt mĂ€ngd mat, gör matlĂ„dor och frys in. Varje Ă„r hamnar ungefĂ€r tio procent av julmaten i soptunnan, enligt en Sifoundersökning. Det innebĂ€r att mat för flera hundra miljoner kronor slĂ€ngs i onödan – helt galet!!!

2. Mer grönska pÄ julbordet

Det har verkligen hÀnt nÄgot senaste Ären nÀr det kommer till vego överhuvudtaget men ocksÄ nÀr det kommer till det traditionstyngda julbordet. Googlar man eller kolla i mattidningar inför julen sÄ flödar det av vegetariska recept. En av mina favoriter pÄ julbordet Àr en grönkÄlssallad med valnötter och granatÀppelkÀrnor. Man mÄste inte skippa köttet, men man kan hitta fler alternativ.

3. Res miljövÀnligt

Resandet utgör en stor bov under julhelgen. Åk helst tĂ„g eller buss. Förutom miljövinsten Ă€r det ocksĂ„ sĂ€krare Ă€n att köra bil och du undviker lĂ„nga köer. Om alla biljetter redan Ă€r slut kan det vara en bra idĂ© att kolla upp olika sajter eller Facebookgrupper för samĂ„kning.

4. Det hÀnger pÄ ljuset

Under julen gillar vi att mysa extra mycket med tÀnda ljus, julgransbelysning och ljusslingor. Men ha inte belysningen tÀnd i onödan. Koppla in en timer och anvÀnd LED-lampor.

5. Ta in naturen nÀr du pyntar

Jag brukar samla mossa, kvistar, kottar och allt möjligt fint som finns ute och göra i ordning olika arrangemang. Om man nu gillar att pynta och göra fint inför julen sÄ rekommenderas det verkligen.

6. Skrota plastgranen!

En vanlig svensk gran, odlad sÄ nÀra som möjligt, Àr bÀsta valet för den som vill ha julgran. Vi har fördelen att ha egen skog dÀr vi redan spanat in Ärets julklapp.

MiljösÀmst Àr i alla fall plastgranen, Àven om man kan anvÀnda den i flera Är. Den totala miljöpÄverkan, nÀr man rÀknar in produktion, transporter och mÀngden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbrÀnning, blir störst med en plastgran.

7. Sortera rÀtt

NÀr gÀsterna har Äkt hem och julfirandet Àr över ÄterstÄr ofta en hög med presentpapper pÄ golvet. DÄ kanske inte orken finns att stÀlla sig och sopsortera. HÀr Àr nÄgra regler som du kan förhÄlla dig till: Omslagspapper sorteras bland pappersförpackningar, julsnören lÀgger du i soppÄsen, frigoliten kan du lÀgga i behÄllaren för plastförpackningar, ljusslingan lÀmnar du som smÄtt el-avfall pÄ Ätervinningscentralen och julgranen kan du lÀmna in pÄ nÀrmaste Ätervinningscentral.

8. Köp fÀrre och bÀttre

Som sagt, julhandel för 8000 kr per person
Jag tror att mĂ„nga av oss skulle kunna dra ned pĂ„ julklappsinköpen VÄLDIGT mycket utan att alltför mycket tĂ„rar skulle spillas. SjĂ€lv tycker jag det Ă€r bra att ge bort upplevelser eller till vĂ€lgörande Ă€ndamĂ„l. Till dottern ger vi ganska fĂ„ saker och gĂ€rna second hand om vi hittar. LĂ€gger hellre lite tid pĂ„ att hitta saker eller klĂ€der i bra och hĂ„llbara material. Det blir nog en fin jul i Ă„r!

9. Förnya ditt julpynt

Man mÄste inte köpa nya ljusstakar och stjÀrnor, har man redan basmaterialet hemma sÄ gÄr det att förnya med lite fÀrg och nya band.

10. Planera i god tid

Planera julen i god tid, sÄ behöver man inte göra nÄgra impulsköp nÀr stressnivÄn Àr hög. Idag Àr det 1:a advent och jag har bara 1 julklapp kvar att lösa. Allt de andra Àr klart och inslaget. DÄ fÄr vi tid att njuta med familjen under denna underbara högtid.

PĂ„ vĂ„r facebooksida Brantas GĂ„rd delar vi med oss av vĂ„ra hĂ„llbara tips – Ă„ret runt.

Annonser

En reaktion till “En hĂ„llbarare jul đŸ€

  1. Älskar dina hĂ„llbara tips. Du inspirerar oss att ta tillvara pĂ„ det vi har. Hög gillafaktor pĂ„ den!

    Kram //Jossan

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s