Livet 💜

Ta tillvara på skrumpa äpplen

Här på västkusten där vi bor blev äppelskörden inte något att hurra för i år. Våra träd är inte så etablerade ännu och tack vare kylan i våras blev utan äpple i år också. Så när frågan kom i veckan om vi ville ha 2 korgar med äpplen så tackar man inte nej. De började bli lite skrumpna, så de skulle inte hålla till någon vinterförvaring. Så vi gjorde de bästa vi kunde av dom. Äppelmys och äppelmos!


Äppelmys är det enklaste man kan göra med äpple, och alla älskar det- vuxna som barn. Ska gärna drickas varmt en kylig dag.

Du behöver:

En saftmajja, Äpple, socker och en kanelstång

Tvätta alla äpplen och skär bort om det är något dåligt. Dela dom i klyftor och lägg i saftmajjan. Kärnor och pinnarna kan vara kvar. Varva med lite socker (behövs inte så mkt) och stäng locket. När de börjar rinna till saft i grytan under så lägg i en kanelstång för en härlig smak!

Saftmajjan jobbar själv, under tiden hinner jag diska flaskor och sterilisera dom i ugnen (100 grader i minst 20 min). När äppelmysen har stått i minst 30 min i grytan (brukar bli längre än så) tar jag ut de varma flaskorna ur ugnen och tappar upp en heta drycken på flaskor och stänger direkt. Nu har jag en pastöriserad dryck, redo att bäras ut i garaget. Där kan förvaras den utan tillsatta konserveringsmedel och behöver ta plats i frysen.

Det blir en hel del äppelklyftor/mos kvar i saftmajjan, då jag fyller på hela tiden under hand som de sjunker. Lite för mycket för att hönsen skulle klara av att äta allt. Så jag plockade fram min mormors gamla hushållsassistent och sen körde vi igenom allt genom passersatsen och fick ihop 2 stora skålar med äppelmos. Mer än vi kunde äta, men efter en signal till mina föräldrar så ”blev vi av med en del”. Resten hälldes upp på steriliserade burkar och fick svalna över natten innan de fick etiketter och sattes in i kylen i garaget.

Av stora korgar med äpplen fick vi kvar knappt 2 liter ”sköfs” som hönsen gladeligen åt upp under tiden jag plockade äggen på morgonen.

Vi vill passa på att tacka för äpplena!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s