Livet 💜

En hållbarare jul ?

Varje år läser man hur julhandeln slår rekord efter rekord. Behöver vi verkligen mer och mer hela tiden??

2018 landande julhandeln på skrämmande 78 miljarder…. 2019 ökade den med ytterligare 2%. Trots att årets julklapp var ”de återvunna plagget”. Vem vet var den hamnar i år…. Black FRIDAY slår nya rekord och nu är vi inne i december och de shoppas som aldrig förr…. Var tredje ”millennial” tänker spendera mer pengar den här julhandeln jämfört med förra året. Men det finns dock några avgörande faktorer som kan dämpa köpfesten – en svagare konjunktur, personalneddragningar och köpskam.

Online?

I Sverige väljer 42 procent av de som julhandlar att göra det mesta av sin shopping online jämfört med 39 procent som föredrar att handla i butik och 18 procent vill handla både online och i butik. Jag är så dubbel i denna frågan. För oss som bor en bit ut på landsbygden så underlättar det verkligen med online-handel. Men de pressar priserna och konkurrerar ut de mindre lokala butikerna. Samtidigt så sparar jag både pengar och koldioxidutsläpp om jag inte kör runt så mycket. Vi brukar planera in våra resor. Ska dottern in till sin balettlektion i Varberg, så passar jag på att göra ärenden samtidigt.

Jag vill börja med att säga att jag ÄLSKAR julen. Alla dofter, ljud och ljus, pyssel, mat… Allt som är förknippat med julen är underbart, så länge man kan hålla stressen borta. Det är en tid man spenderar med vänner och familj. Många är väldigt givmilda vilket brukar synas i julhandeln. Rekord brukar det bli varje år, i alla fall känns det så. I år spår HUI (Handelns utredningsinstitut) att vi svenskar kommer att julhandla för närmare 80 miljarder kronor. ÅTTIO MILJARDER KRONOR. Det är alltså närmare 8000 kronor per svensk, alla inkluderade- både bebisar och pensionärer.  Jag är inte emot julklappar, god mat och att unna sig saker till jul, men alltså 8000 kr per person? I snitt?! Det innebär ju att vår familj på 3 personer skulle lägga 24000kr jul. Det finns ju inte på världskartan.

Hur gör man då för at fira en mer hållbar jul? Utan att förstöra julstämningen?

1. Köp närproducerat

Föredrar du ett traditionellt julbord med köttbullar, julskinka och prinskorv? Välj närproducerat i den utsträckning det går. Reko Ringarna ha de mesta man behöver i matväg och då stöttar man de lokala bönderna. Se också till att handla rätt mängd mat, gör matlådor och frys in. Varje år hamnar ungefär tio procent av julmaten i soptunnan, enligt en Sifoundersökning. Det innebär att mat för flera hundra miljoner kronor slängs i onödan – helt galet!!!

2. Mer grönska på julbordet

Det har verkligen hänt något senaste åren när det kommer till vego överhuvudtaget men också när det kommer till det traditionstyngda julbordet. Googlar man eller kolla i mattidningar inför julen så flödar det av vegetariska recept. En av mina favoriter på julbordet är en grönkålssallad med valnötter och granatäppelkärnor. Man måste inte skippa köttet, men man kan hitta fler alternativ.

3. Res miljövänligt

Resandet utgör en stor bov under julhelgen. Åk helst tåg eller buss. Förutom miljövinsten är det också säkrare än att köra bil och du undviker långa köer. Om alla biljetter redan är slut kan det vara en bra idé att kolla upp olika sajter eller Facebookgrupper för samåkning.

4. Det hänger på ljuset

Under julen gillar vi att mysa extra mycket med tända ljus, julgransbelysning och ljusslingor. Men ha inte belysningen tänd i onödan. Koppla in en timer och använd LED-lampor.

5. Ta in naturen när du pyntar

Jag brukar samla mossa, kvistar, kottar och allt möjligt fint som finns ute och göra i ordning olika arrangemang. Om man nu gillar att pynta och göra fint inför julen så rekommenderas det verkligen. Tänk på att fråga markägaren. Det ingår inte i allemansrätten att plocka mossa eller klippa granris. 

6. Skrota plastgranen!

En vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt, är bästa valet för den som vill ha julgran. Vi har fördelen att ha egen skog där spanar vi nu efter årets julgran.

Miljö-sämst är i alla fall plastgranen, även om man kan använda den i flera år. Den totala miljöpåverkan, när man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, blir störst med en plastgran.

7. Sortera rätt

När gästerna har åkt hem och julfirandet är över återstår ofta en hög med presentpapper på golvet. Då kanske inte orken finns att ställa sig och sopsortera. Här är några regler som du kan förhålla dig till:
*Omslagspapper sorteras bland pappersförpackningar
*Julsnören lägger du i soppåsen
*Frigoliten kan du lägga i behållaren för plastförpackningar
*Ljusslingan som gått sönder lämnar du som smått el-avfall på återvinningscentralen
*Julgranen kan du lämna in på närmaste återvinningscentral.

8. Köp färre och bättre

Som sagt, julhandel för 8000 kr per person…Jag tror att många av oss skulle kunna dra ned på julklappsinköpen VÄLDIGT mycket utan att alltför mycket tårar skulle spillas. Själv tycker jag det är bra att ge bort upplevelser eller till välgörande ändamål. Till dottern ger vi ganska få saker och gärna second hand om vi hittar. Lägger hellre lite tid på att hitta saker eller kläder i bra och hållbara material. Det blir nog en fin jul i år!

9. Förnya ditt julpynt

Man måste inte köpa nya ljusstakar och stjärnor, har man redan basmaterialet hemma så går det att förnya med lite färg och nya band. Denna var tidigare i repig guld-färg, inköpt på second hand för 25kr.

10. Planera i god tid

Planera julen i god tid, så behöver man inte göra några impulsköp när stressnivån är hög. Vi är nu inne i 1:a veckan i december och jag har bara 3 julklappar kvar att lösa. Allt de andra är klart och inslaget. Då får vi tid att njuta med familjen under denna underbara högtid.

På vår facebooksida Brantas Gård delar vi med oss av våra hållbara tips – året runt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s