Livet 💜

Grodda vidare? Så tänker vi nu!

Nu har vi varit hemma från vår volontärresa i Spanien i drygt 3 månader. Vi har fått in rutinerna och groddar flera gånger varje vecka. Så hur tänker vi nu???

För många är det svårt att komma igång- att börja. Jag tycker att Sproutly har bra kom-igång-paket som innehåller de du behöver. Dock tycker jag att man kan komplettera upp med lite mungbönor och linser för att få en bra start på groddandet.

En sak man bör fundera på är varför man vill grodda. Ska de vara en bas i maten, eller ska de vara ett tilltugg på tallriken? Där är väl inte jag och min man helt överrens. Jag äter gärna groddar som ett tilltugg medan han vill att de ska utgöra basen i hans föda. Det är viktigt att vara klar med hur man vill ha det för att veta hur mycket och hur ofta man ska grodda om de ska täcka just ert behov av färska groddar.

Det kan vara svårt att veta hur mycket som är lagom, hur mycket äter man och hur länge håller de i kylen. Där får man helt enkelt testa sig fram för intaget är ju helt klart individuellt. En sak som jag har upptäckt är att det ofta blir mer groddar än vad man har tänkt sig. Så i början kan de vara bra att väga hur mycket man ska lägga i blöt. Man lär sig snabbt se hur mycket som är lagom. Men det är inte alltid så lätt. Just nu svämmar det över av alfalfa groddar här hemma. Men hönsen hjälper oss gärna när de blir över…

Vi börjar med bassorter och utökar efterhand som vi lär oss mer. ”Grodd-Jonas” har en jättebra groddskola på sin hemsida som varmt rekommenderas. Sen har han en facebook-grupp som heter Hemmaodling av groddar och skott där man hittar mycket information och härliga diskussioner.

Våra favoriter just nu är:
Mungbönor
Linser
Alfalfa
Ätskott

Har ni inte provat att grodda så e de bara att testa. Ni kan ju göra det tillsammans med någon vän så ni kan byta erfarenheter och fröer med varandra för större variation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s