Livet 💜

Jakten på den perfekta julgranen- svårare än någonsin….

De regnar var och varannan dag och många tycks ha glömt bort torkan som var förra sommaren, många gnäller på regnet och själv känner jag mig rätt trött på det med. Men igår var det dags att ge sig ut i skogen att leta julgran. Vi har så lite skog själva, så vi hade faktiskt ingen gran i år. Men då är det tur när man har underbara grannar som låter en gå ut och kolla i deras skog också.

Men skogen har förändrats, torkan har satt sina spår. 2018 var året då vi alla mins torkan, skogsbränderna och hettan. 2018 dog mycket mer granskog av angrepp från granbarkborre än av skogsbränderna i Sverige. Anledningen var dock den samma: Kraftig torka som stressar de levande träden och sätter ner deras försvar mot angrepp. Granbarkborrarna sprider dessutom blånadssvamp, som ytterligare försvagar trädet.

Här på västkusten har vi alltid så länge jag kan minnas haft gott om Lummer, som man bara får plocka för eget bruk,  men istället för att vara frodigt grön som den brukar så var den brun och torr. Att leta gran med hela familjen har blivit lite av en tradition och det är underbart att vara ute och leta. Men granarna såg inte så roliga ut i år. Trots att solen började gå ner bakom träden så traskade vi runt och letade. Var på väg att ge upp ett tag, men till sist hittade vi fin gran som bars hem under sång. Nu står den klädd och vi njuter av doften av en riktig gran och julen kan komma!

Källa: skogen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s