Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever · Livet 💜 · Spanien 🇪🇸

2019 har varit en utmaning och nu e de dags att flytta hem

Vilket resa 2019 har varit…

I januari i år så åkte jag och min man iväg på en liten ”kick-off” till en ödslig stuga vid en sjö, omgiven av tomma kohagar och skogen. Utan rinnande vatten, toalett och andra moderniteter så hade vi tid att sätta oss ner och verkligen gå igenom framtiden. Vad hade vi för drömmar och mål med 2019? Ett av dem var att satsa mer på bloggen.

Jag började blogga mer frekvent direkt när vi kom hem från vår lilla tripp, och resultatet märktes direkt. Efter drygt 1 månad så hörde Grannliv av sig och undrade om jag ville börja blogga för dom. Det var en del strul innan vi kom igång, men i maj var vi uppe och körde för fullt.

I samma veva som bloggen kom upp läste jag ett inlägg på en självhushållningssida på facebook. Volontärer sökes till en skola för levande föda i Spanien. Det lät ju spännande, så jag slängde iväg ett meddelande bara för att kolla upp vad det var. Svaret kom nästan omgående och sen var inte så mycket mer med det tänkte jag. Vi kan ju inte lämna djuren, gården, odlingarna och allt vi hade här hemma. Så vi slog bort den tanken.
En kväll någon vecka senare så satt vi och tänkte OM allt löser sig, skulle vi vilja åka då? De ville vi, så då började vi kolla på lösningar. Inom en vecka hade vi löst hundvakt, husvakt, djurvakt, samt två tjejer som skulle sköta våra odlingar och klippa gräset. Nu fanns inget som hindrade oss. Så vi ansökte om ledighet från Maylas skola, packade väskorna, bjöd hem släkten för att berätta nyheten och åkte söderut.

Vilken resa de har varit. Från nysommar i Sverige till ett stekhett Frankrike, genom hela Spanien ner till sydkusten där Johan väntade med sin levande skola.
Under 8 veckor var vi på hans skola där vi arbetade, solade, badade och lärde oss mer om levande föda. Det var en tuff tid med många utmaningar och nya kunskaper.

 

Under hela resan bloggande vi för Grannliv och ni kunde följa vår resa hela vägen ner via Facebook och Instagram. Det har varit spännande och lärorikt att skriva på en annan portal och några nya samarbeten har påbörjats.

Väl hemma igen från Spanien, så hade vi mycket att ta hand om i grönsakslandet. Trots att vi blev utan flera av skördarna som hade blommat över och som våra husvakter hade tagit hand om så fanns det mycket mat kvar att skörda. Potatis, tomat, gurka och grönkål var väl de som frodades mest. Vi sådde en ny omgång spenat och när den kom upp så körde vi nästa utmaning för året: Matutmaningen 1000kr/mån.

1000kr/månad innebar att vi hade 33kr/dag eller 233kr/vecka att handla för. Vi valde att ta ut pengarna i kontant för att det skulle bli en bättre överblick på vad vi hade handlat. En egen plånbok för bara mathandling där alla kvitton även sparades. Det hade inte varit några problem om vi hade ätit potatis, kött och sås varje dag, för det finns här gott om. Men efter resan i Spanien så ville vi testa att äta mer levande föda och då blev de helt annan handling. Måndagar för mig handlar om att förbereda. Jag groddar, hackar och blötlägger. Allt för att de ska finas så mycket mat som möjlig färdigt för resten av veckan. På så sätt ser man oxå vad som behöver kompletteras. Vi drog över 4 kr på vår utmaning då vi lyxade till de med yoghurt de sista. Men tycker ändå att det var en lyckad utmaning. Det fick både oss och många andra att tänka på vad man äter, vad som är viktigt och att det går att förändra sin vardag ganska radikalt.

Att ett år kan innehålla så mycket spännande!
Resan till Spanien, Julmys i Köpenhamn, Bokmässa i Göteborg, Pumpainvägning, Käpphästtävling och Öppen Trädgård på Brantas Gård, galen älg som stångar ner folk, sa upp mig från jobbet, titulera sig bloggare, börjat jobba inom inom ett projekt med hampa, kärleksfestival, första stora leveransen av mat till bröllop, kaninungar, kycklingar, planera och genomföra en nyöppning av en butik och allt som hänt däremellan. För att inte tala om alla spännande böcker jag hunnit läsa i år- många med inriktning på ekonomi och ekorrhjulet.

Nu har julen passerat och vi ser fram emot ett nytt spännande år. För oss innebär det även att det är dags att flytta hem bloggen till egen portal. Nu vet vi inte vart nästa äventyr bär hän, men visst finns här planer. Följ oss in i 2020 för att ta del av våra planer 😉

Bloggen på Grannliv kommer att flyttas över och så fort allt de tekniska är löst så kommer ni hitta bloggen via http://www.brantas.se igen.
Önskar er alla ett gott nytt år- vi ses på andra sidan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s