Ekonomi 💰 · Livet 💜

Hur får man ekonomin att gå ihop? del 2

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart.


Första steget för att få en ekonomi att gå runt är att göra en budget. Om man inte vet sina inkomster och utgifter så är det svårt att kunna börja arbeta med dom.

Matkostnaderna är oftast en av de större kostnaderna i en familjs ekonomi om man bortser från boendekostnaden. Det är också kostnad för maten som man lättast kan ta kontroll över.

Här kommer 6 tips på hur du kan få lägre matkostnader:

 1. Veckoplan
  Planera din mat baserad på en vecka i taget. Skriv matsedel
 2. Veckobudget
  Genom att hålla sig till en för bestämd veckobudget pengamässigt blir det oftast lättare att inte handla mer än du behöver.
 3. Matplanering
  Gå igenom din mataffärs veckoerbjudanden och anpassa inhandlingen/matsedeln efter dessa erbjudanden.
 4. Storhandla
  Se till att storhandla allt som behövs för en hel vecka, på så sätt slipper du kompletteringshandla.
 5. Billiga maträtter
  Då och då se till att laga några riktigt billiga maträtter, tex potatissoppa. Testa gärna att äta mer vegetariskt.
 6. Matkalkyl
  Gör en matkalkyl genom att skriva in alla matkostnader i tex ett excelark. En kolumn per kvitto och sedan en vara per rad. Självklart är det upp till dig hur detaljerad du vill att din matkalkyl skall vara. på så sätt får du bättre koll på vad maten verkligen kostar, samt hur ofta du egentligen handlar.

När man handlar matvaror eller andra produkter i en matvarubutik så tycker jag det är viktigt att jämföra likvärdiga produkter med varann. Det räcker inte att kolla på ost och ost, utan gör detta genom att kolla jämförelsepriset som oftast står under priset på varan. Det kan vara per kilo, per liter, per st mm. Tex kanske butiken har kampanj på ”köp 2 st falukorv för 40 kr”, och man tror då att det här är ett jättebra pris eftersom det framhävs som ”billigt” av butiken. Men det behöver inte alltid vara så. Jämför därför alltid produkterna med hjälp av jämförelsepriset.
Många butiker har kort-datum hyllor där man kan köpa allt från grädde, ost till kött och färskpasta. Där kan man göra riktiga fynd!

När de gäller skafferivaror så kan man handla mycket på Matsmart– en nätbutik som säljer mat som annars skulle slängts pga överproduktion, felaktiga förpackningar eller kort datum mm. Priserna är rejält rabatterade mellan 20-90% av den ursprungliga kostnaden.

Under förra året kunde du läsa om vår matutmaning. Då skulle vi endast handla mat för 1000kr på en månad. Vad är dina bästa tips på att spara in när de gäller maten? Under för

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s