Livet 💜

Hållbart liv- krävs skärpta restriktioner ?

Hållbart liv handlar om balans- givetvis handlar det om miljön- men vi måste hitta en balans mellan människan, ekonomin och konsumtionen. Det handlar om att välja kvalitet, lappa och laga, återbruka och hitta nya vägar som hjälper till samt att hitta en balans i livet som fungerar. Min balans ser inte likadan ut som din balans- men vi måste alla hitta en mer hållbar balans.

Skärpta restriktioner, inställda evenemang, novembermörker och isolering. Det börjar bli lite tungt, trist och svårt att fylla på energidepåerna hör jag många som säger. Men det gäller att tänka om och att ställa om. Nu ligger de på varje individ att börja leva på ett mer hållbart sätt. Men varför undrar många? Krävs det skärpta restriktioner för att vi ska börja leva mer hållbart?

Vi lever idag på ett sätt som inte är hållbart längre. I Sverige konsumerar vi allt för mycket av i stort sett allt, tyvärr. Vi äter för mycket kött, vi flyger för mycket, vi kör för mycket bil, kors och tvärs över hela europa. Vi köper för många nya mobiler, kök, kläder, soffor och prylar i allmänhet. I Sverige lever vi som om det fanns 4,2 jordklot. Det innebär att djur, natur och människor i andra länder och våra egna generationer får betala för det vi konsumerar idag.

Hur kan vi tänka om och ställa om?
Intresset för att odla sin egen mat och handla lokalproducerat har aldrig varit större. Reko-ringar ploppar upp i mer eller mindre varje stad. Att vårda det man redan har och återbruka. Just nu tar vi ut mer naturresurser än vad naturen hinner återskapa. 

Det skapas mer och mer förbud och regler som försöker reglera hur vi ska leva. Plastpåse-skatten är en av dom. Ska de krävas en skatt för att inse att vi förbrukar för mycket? Borde de inte höra till sunt förnuft hos varje enskild människa?? Nu måste varje individ ta sitt ansvar.

Hösten för mig handlar mycket om reflektion och planering inför nästa säsong. Det är nu vi bygger upp grunden. Vad ska vi satsa på nästa år? Just nu utökar vi våra odlingsytor. Vi bygger med ”trädgårdsskräp” blandat med gödsel från gårdens djur nya fina ytor som ska ge oss mat under lång tid. En bra bas med kompost gör att vi inte behöver gödsla så mycket nästa år. Jorden blir mullrik och fylls med liv. Maskarna trivs och vi matar på med mer organiskt material och de ger tillbaka genom maskbajs som ger plantorna näring att växa och ge oss bra mat.

När jag stod ute och klippte ner hallonbuskarna häromdagen och lyssnade musik så kom nytolkningen och duetten med Zarah Lasson av Carolas gamla dänga ”säg mig var du står” från 1983. Texten fick mig att tänka till och lyssnade på den några gånger.

Det är dags att börja tänka om för tiden rinner
ut den kanske snart tar slut.
Och jag vet att det vi bygger upp nu
det blir en dag det våra barn ska ha

Finns inget annat svar
Frågorna som jag har
Finns inget annat svar
Jag vill så gärna ha
En tro på framtiden, en tro på sanningen
en tro på gemenskapen

Om vi ska ha en framtid med gemenskap måste vi börja leva annorlunda redan idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s