Ekonomi 💰 · Livet 💜

Ägodelar du eller samlar du prylar för status?

Den som äger flest prylar när man dör vinner, det är ett uttryck som många nog har hört genom åren. Ett uttryck som bara blir konstigare och konstigare ju mer jag tänker på det. Det du äger definierar dig utåt sett- De skapar en status. Vilken bil du har, vilket hus du har, vilka kläder du bär, nyaste telefon o.s.v.

Behöver man något så köper man det, det är så det varit rent historiskt. Det har också inneburit att överflödet av saker blivit enormt. Och när vi har för många saker så förlorar de i värde, då hamnar de antingen i förrådet eller på tippen. Många har tack vare bla facebook insett hur enkelt det är att börja sälja/skänka av sina prylar och de kommer till användning igen. Men nu finns även möjligheten till ägodelning.

Den äldsta och finaste delningstjänsten vi har, måste ju vara biblioteken. Dem kanske vi inte tänker på som en delningstjänst, men det är ju precis vad de är- och alla har tillgång till det!

Att ha tillgång till saker, har ett större värde och ger en större frihet, än att själv äga allt man behöver ibland eller sällan. Tillexempel en lövblås. Det kan ses som en onödig pryl, men jag har insett att den är till fantastiskt hjälp när man 1-2 gånger på hösten behöver blåsa rent nättaken i hönsgårdarna som fylls med löv till bristningsgränsen. Men att köpa en skulle inte falla mig in.
Nu har jag fördelen att mina föräldrar äger en, annars hade jag nog kikat på att hyra en på tex Hygglo– där vi själva hyr ut ganska mycket.

Tips! Om du använder vår rabattkod fin-katt-120e  så får du 50 kr att hyra för vid din första bokning!

Alla de nya tjänster och plattformar som erbjuder uthyrning har betygsättning som är grunden för hela systemet. Det skapar förtroende och är såklart jätteviktigt för att man som uthyrare ska känna sig trygg innan man släpper iväg sina prylar. När man hyr ut via Hygglo legitimerar man sig dessutom via Bankid och allt är försäkrat, vilket ger ytterligare en trygghet både för den som hyr ut och den som hyr. Både uthyrare och hyrestagare betygsätts och ger varandra omdömen efter avslutad affär. Att vara en god medmänniska blir här som hårdvaluta- ingen vill ju ha ett dåligt omdöme.

Varför är de så bra att ägodela?
Vi spar massor av naturresurser- alla behöver inte äga allt! Du spar pengar och plats eftersom du inte behöver köpa allt utan faktiskt bara betala för just den tiden du använder prylen. Kolla exempelvis in i ditt eget förråd. Hur många av sakerna använder du ofta? Och hur många saker används inte alls eller kan du hyra ut några av dina prylar och samtidigt tjäna pengar på dom.
Exempel på prylar som hyrs ut och ligger på Hygglos 20-i-topp från 2019.

1Släpvagn
2Skåpbil
3Ozongenerator
4Takbox
5Borrhammare
6Mattvätt & textilvårdsmaskin
7Båttrailer
8Fotobås
9Markvibrator
10Objektiv
11Vedklyv
12Drönare
13Högtryckstvätt
14Vertikalskärare
15Systemkamera
16Bilbarnstol
17Jordfräs
18Projektor
19Motorcykel
20Byggställning

Jag tror verkligen att dela är det nya äga och ser mycket ljust på framtiden och vill verkligen vara en del av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s