Ekonomi 💰 · Livet 💜

Julen närmar sig men hur ska man tackla köphysterin?

Jag älskar verkligen om julen- pyssel, tända brasan, mat och bak, mys och ljus mitt under den mörkaste delen av året- när vi behöver de som mest. Konsumtionshetsen drar igång med Black Friday nu i slutet av november och sedan pågår den fram till mellandagsrean. Den hysterin hade jag ju gärna kunnat skippa….

Jag läste i någon artikel att vi spenderar närmare 8000kr/pers på bara julklappar. Min första tanke är – är även barnen inräknade där? Då får jag nog börja med att göra min släkt besviken- för vi lägger INTE 24.000kr på julklappar.

Förra året var årets julklapp den återvunna julklappen- något du handlat på secondhand, något du återvinner. Ett fint tecken på att vi börjar förändra vårt tankemönster. I år blev de stormköket. Nu har vi redan ett stormkök hemma- de fick mannen i huset förra året. Så vi ligger lite i framkant där 😉
De flesta erfarna friluftsmänniskor äger förmodligen redan ett stormkök. Och e man sugen så kan de vara smart att låna ett innan man köper. Kanske har en vän eller någon i släkten ett som inte används? Chansen är stor om man bara frågar…. Känner du att de var din grej och att behovet finns att skaffa ett eget så leta second hand. Det kommer säkert finnas massor av oanvända stormkök på marketplace under början av nästa år….

Jag tror dock att antingen så kommer de hålla tillbaka på julklappsshoppingen i år, folk är rädda både för att gå i butiker och för att bränna pengar, ovissheten om hur det kommer se ut nästa år är stor. Eller så blir de precis tvärtomt. Nu har det varit ett jobbigt år och nu ska de brännas pengar för att kompensera…..via näthandlen kanske?

Det diskuteras mycket om black friday- kommer de bli av. Jag hör inte lika mycket om white monday. Som jag absolut kommer att delta i. Måndagen efter Black Friady ägnar vi åt en köp-fri dag! Det är ingen stor uppoffring, men väl värt att nämnas!

Hur firar man då en mer hållbar jul?

Julpynta ”secondhand
Just nu vill jag personligen inte springa på loppisar och second hand, men jag håller ögonen öppna på marketplace på facebook och försöker använda det vi redan har. Eller fråga släkt och vänner om de verkligen använder allt julpyssel de har i jullådan- kanske byta julpynt i år för att få lite ny känsla.

Julpyssla naturligt
Under våra skogspromenader med hundarna plockar vi mossa, kottar grenar och ris. Det är en lycka att ha egen skog precis utanför dörren. För visst känns det märkligt att vi importerar och köper kottar och kvistar i butiker, när det finns mängder av dylikt utanför dörren? Projektet vi håller på med just nu är att göra om en gammal rockring som vi räddade från att slängas till att bli en lingonkrona som vi ska hänga upp över köksbordet. I eftermiddag blir det pepparkaksbak igen. Degen ligger i kylen då de blev ändrade planer igår…. Tänk på att kolla upp vad du får och inte får plocka enligt allemansrätten.

Det är nu 34 dagar kvar till julafton och vi vet än inte hur vi kommer kunna fira jul. Troligtvis utan släkt och vänner- vi inväntar alla besked från FHM Kanske man kan ses ute vid en brasa och lite varm glögg?? Men det är ändå hög tid att börja fundera och planera hur du kan göra den här julen lite mer grön och hållbar än de tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s